10 jaar in vogelvlucht

 

Alle hoogtepunten van Volumia! op een rij, van het begin in 1991 tot het einde in 2002…

Het verhaal van de band zelf.

1991

Voor een eenmalig optreden tijdens een introductiefeest op de Hogeschool Zuyd in Heerlen zoekt gitarist en oprichter Hans Paul (HP) Nieskens muzikanten. Axel Lindelauf (toetsenist) en Richard Ritterbeeks (bassist) doen mee. Het debuutoptreden van de dan nog naamloze band is volgens de bezoekers erg leuk, maar ook erg hard. Omdat veel bandleden op dat moment lid zijn van studentenvereniging Volupia is de naam van de nieuwe formatie al snel geboren: Volumia!

1992

De goede herinneringen aan het eerste optreden doen de heren ertoe besluiten meer optredens te geven. Al snel raakt de touragenda gevuld met veel optredens die voornamelijk buiten Limburg plaatsvinden. De optredens zijn hilarisch; de band rent door de zaal, klimt overal in en draagt gekke kleren. Een feest is daarmee telkens gegarandeerd!

1993

Omdat het behoorlijk druk wordt en hun studies voorrang hebben, besluit het merendeel van de ‘starters’, waaronder de leadzangers Marcel Spijkers en Ton Peeters, ermee te stoppen. Hans Paul kiest er daarentegen voor om naast zijn studie toch door te zetten en gaat op zoek naar een gedeeltelijk nieuwe bezetting. Nadat Tamara Hoekwater en Birgit Ingen Housz zijn overgehaald om auditie te doen, ziet Axel in een Maastrichtse nachtkroeg Xander de Buisonjé meedoen aan een karaokeshow. Hans Paul vraagt aan Xander om auditie te doen en neemt hem aan. Volumia! is nu compleet met Xander (zang + piano), Tamara en Birgit (zang), Axel (piano + keyboards), HP (gitaren), Richard (basgitaar), Robin (drums), Eric (trompet) en Harold (saxofoon).

1994

De nieuwe, definitieve bezetting van Volumia! wordt live veel gevraagd. Het aantal concerten loopt op tot boven de 120 shows per jaar. Volumia! trekt veel publiek en geeft twee uur durende concerten weg. Het merendeel van het repertoire is door anderen geschreven. Het aantal fans en liefhebbers neemt gestaag toe.

1995

Nadat besloten wordt dat ieder bandlid voorlopig geen salaris meer krijgt, kan Volumia! de live CD ‘Mooi, Mooi, Mooi’ opnemen en bekostigen. De CD doet het prima en zonder platenmaatschappij worden er meer dan 8000 exemplaren verkocht. Platenmaatschappij Koch ziet er daarna wel brood in en distribueert de CD landelijk via verschillende platenzaken. Ook hier worden meer dan 2500 exemplaren verkocht. Tevens verschijnen de allereerste singles van Volumia! Dit zijn voornamelijk studentikoze liedjes, zoals ‘Swing Low’ en ‘Corpsballen’.

1996

Volumia! krijgt steeds meer een professioneel karakter. De meeste bandleden zijn bijna fulltime met de muziek bezig, de agenda loopt vol en er worden meer dan 150 optredens gegeven. De band wordt veel gevraagd op studentenfeesten en gala’s, maar ook in discotheken in alle uithoeken van Nederland. De winst wordt geïnvesteerd in het opnemen van demo’s en het kopen van betere apparatuur.

1997

Volumia! besluit een aantal tracks op te nemen van enkel eigen werk in studio ‘Crescendo’ in België van eigenaar Pino Guarraci. ‘Het is over’, geschreven door Xander en Axel, wordt kant en klaar gemaakt en geproduceerd door Axel. Ook worden er verschillende versies van ‘Afscheid‘ opgenomen.

Op de gok worden vervolgens verschillende platenmaatschappijen in Hilversum bezocht. Bij Universal krijgen ze tijd om de liedjes te laten horen, maar hier zijn ze niet enthousiast. “We hebben een afspraak” zo bluft manager/gitarist Hans Paul telkens als hij bij een receptie van een platenmaatschappij in Hilversum staat. Bij BMG scoort hij raak; managing director Maarten Steinkamp zit in London. De afspraak staat (uiteraard) niet in zijn agenda, maar diens secretaresse is echter bereid te luisteren naar de opnames en liedjes. Ze is meteen enthousiast en maakt een vervolgafspraak met haar baas.

Major Platenmaatschappij BMG (tegenwoordig Sony) en Maarten Steinkamp zien de single ‘Het is over’ wel zitten. Zo vertelt hij enkele dagen later tijdens de afspraak. Ook is hij positief over de andere demo’s en de band. De videoclip van ‘Het is over’, die Volumia! in eigen beheer heeft gemaakt, valt in eerste instantie minder in de smaak bij de directeur, maar wordt later toch gebruikt. Er wordt een rebelse deal gemaakt; als het nummer een hit wordt, dan mag Volumia! een volledige CD maken.

‘Het is over’ belandt in de eerste week na de release op nummer 70 van de top 100. Mede ook omdat de bandleden van Volumia! in heel het land zelf singles opkopen bij de platenwinkels. Een week later staat het nummer in de top 50 en is het platencontract een feit. De single staat tevens wekenlang op de playlist van Radio 3, Radio 2 en diverse andere toonaangevende radiostations.

1998

Volumia! tekent voor één CD met een optie voor nog twee CD’s. De band duikt de Volendamse studio in van Arnold Muhren om een compleet album op te nemen. Haro Slok (producer), Henkjan Smits (op dat moment werkzaam als Artiesten & Repertoire Manager bij platenmaatschappij BMG), Patrick Muhren (technicus die dan net Marco Borsato heeft opgenomen) worden tijdelijk toegevoegd aan het team. Het opnamebudget is slechts 35.000 Gulden, dus er moet snel gewerkt worden.

Xander schrijft nog een aantal nieuwe liedjes voor het album, waaronder ‘Hou me vast’. Ook worden er liedjes door Axel geschreven en een aantal door hem gearrangeerd zoals bijvoorbeeld ‘Afscheid’. Met een cover van The Poppys en een muzikale bijdrage van de Heerlenaar Paul Logister met het nummer ‘Ik laat je’, is het album compleet.

‘Afscheid’ is de volgende single van het titelloze debuutalbum dat in Maastricht officieel aan de pers ten gehore wordt gebracht. ‘Afscheid’ wordt een hit, behaalt de vierde plaats in de top 100 en staat bijna dertig weken in de hitlijsten. In Nederland worden er van de single meer dan 60.000 exemplaren verkocht.

‘Hou me vast’ is de opvolger en wordt een nog grotere hit dan ‘Afscheid’. Het behaalt de tweede plaats in de top 100. De boyband Boyzone weet Volumia! met ‘When you say nothing at all’ wekenlang van de eerste plek af te houden. ‘Hou me vast’ wordt beloond met een gouden plaat. Er worden er ruim 80.000 verkocht. Tevens is het de titelsong van de Nederlandse speelfilm ‘Het 14de kippetje’ met in de hoofdrol Antonie Kamerling. Zowel ‘Hou me vast’ als ‘Afscheid’ groeien uit tot echte, zoals dat in platenbranche wordt genoemd, klassiekers.

Volumia! blijkt ook buiten Nederland populair te zijn. In Vlaams België groeit Volumia! uit tot een populaire band. ‘Afscheid’ belandt daar op de tweede plaats en wordt goud (25.000 stuks). Het album ‘Volumia!’ behaalt ook de tweede plaats van de best verkochte CD’s van België in dit jaar. Alleen Britney Spears doet het beter. Celine Dion staat op de derde plaats. Daarnaast wordt de band uitgenodigd voor een concert in Singapore. Met genoegen reist de hele club naar het Verre Oosten om daar een optreden te verzorgen.

De titelloze debuutplaat behaalt de felbegeerde nummer 1 positie in de Album Top 100 in Nederland. Een uniek en emotioneel moment.

De eerste gouden plaat (50.000 exemplaren) is een feit. De band is zichtbaar ontroerd en ziet dit als een bekroning voor vele jaren hard werken.

Volumia! is ‘hot’ dus besluit de platenmaatschappij een TV-special van een half uur op te nemen voor RTL4. De geschiedenis en de achtergrond van de band worden daarin uitgelicht.

Volumia! wint twee Hitkrant Awards. De lezers van de Hitkrant verkiezen Volumia! tot ‘Beste Popgroep’ en ’Hou me vast’ tot ‘Beste Single’. Met trots neemt de band deze eerste onderscheidingen in ontvangst. De band valt vervolgens weer in de prijzen. Dit keer een Mega Top 100 Megaward.

In de nationale en internationale top 10 van de meest gedraaide artiesten op de Nederlandse radiostations, scoort Volumia! ook uitstekend. Na Marco Borsato en Total Touch is Volumia! de meest gedraaide Nederlandse band. Van de internationale artiesten staat Volumia!, na megasterren zoals Celine Dion en Madonna, op de achtste plaats.

1999

Het jaar van de onderscheidingen.

1999 begint met het winnen van de prestigieuze Edison in de categorie ‘Nieuw Nationaal’.

Kort daarop volgt de Rembrandt: een onderscheiding voor de beste filmmuziek (“Hou me vast” als titelsong van Het 14de kippetje).

Bij de uitreiking van de TMF Awards neemt de band drie Awards in ontvangst; voor Beste Popgroep, Beste single (“Hou me vast”) en Beste Album (“Volumia!”).

Volumia! wordt gevraagd voor de ‘Marlboro Flashbacktour’, een tour langs kleine podia in gezellige kroegjes. Ze vertolken hits van Joe Cocker, een idool van de meeste bandleden. Voor de bandleden zelf is deze tour ook een mooie flashback. Het maakt nostalgische gevoelens los over hoe het ooit begon; klein, knus en gezellig.

Bij de start van de Marlboro Flashbacktour krijgt Volumia! dubbelplatina uitgereikt voor het eerste album. Volgens de platenindustrie is dit een record en zijn er nog nooit zoveel debuutalbums verkocht van een Nederlandse band in zo’n korte periode. In België en Nederland zijn dan in totaal meer dan 350.000 albums verkocht.

Libertel vraagt Xander om de eerste reeks Libertel City Points in het land te openen. In een oranje Rolls-Royce tourt hij een aantal weken door het land om 24 van deze winkels op feestelijke wijze te openen.

Volumia! is een tijdje uit de roulatie door ziekte van Xander. De drukke agenda eist z’n tol. De artsen schrijven rust voor, dus optreden is uit den boze. Dankzij professionele hulp is hij na enkele maanden weer de oude. In een uitverkocht Ahoy’ tijdens ‘Nieuw Nederlands Peil’ geeft Volumia! het eerste optreden na deze rustperiode.

Tijd voor het tweede album met de naam ‘Wakker’. Met hetzelfde team als bij het debuutalbum, wordt hard aan de tweede CD gewerkt. Naast ballads staan op deze CD ook een aantal aanstekelijke up-tempo nummers. De meeste liedjes van deze plaat worden geschreven door Xander. Gezamenlijk schrijven Xander en Axel ook een nummer. Door zanger Dinand Woesthoff van de band Kane, wordt de singel ‘Blijf bij mij’ aangeleverd. Het album bevat tevens een nummer van Mike & the Mechanics.

‘Wakker’ wordt op bijzondere wijze aan het publiek gepresenteerd, namelijk door een concert op Utrecht CS, tijdens de ochtendspits. Het wordt live uitgezonden op de radio door Edwin Evers, die voor de gelegenheid zijn ochtendprogramma vanaf die locatie uitzendt. Op de dag dat ‘Wakker’ verschijnt, is het album al goed voor goud (50.000 exemplaren).

Tegelijk met het tweede album, komt de eerst officiële Volumia! biografie ‘De weg naar succes’ uit. In openhartige interviews wordt de weg van ‘bloed, zweet en tranen’ die de band heeft afgelegd in woord en beeld gebracht door auteur Leon Verdonschot. Het resultaat is een blijvend document over een roerige geschiedenis.

De tweede Volumia! special wordt opgenomen. Bij deze special staat het nieuwe album ‘Wakker’ centraal. De special wordt uitgezonden bij RTL4, die er meteen een hele Volumia! dag van maakt. Volumia! is die dag in vijf verschillende programma’s te zien op die zender. Een actie die blijkbaar nog nooit eerder heeft plaatsgevonden met een popband.

2000

Volumia! tourt volop door het land en wordt voor alle grote festivals uitgenodigd. Ook laat de band de theaters niet links liggen, want als een van de eerste Nederlandse popbands, boekt ze samen met Mojo en Impressariaat Senf een landelijke theatertour onder de naam ‘Hou me vast’. Geen theater maar popmuziek in het theater. De zalen raken uitverkocht. Een bijzonder project is ook een tour met Fanfare St. Gabriël uit Hoensbroek, de fanfare waar trompettist Eric mee is opgegroeid. Volumia! en de fanfare spelen samen en onafhankelijk van elkaar. Deze ‘crossover tour’ vindt enkel plaats in Limburgse theaters met een afsluiting op het Wereld Music Concours (WMC) in Kerkrade. Een week later zenden de NCRV en lokale Limburgse zender L1 het concert uit.

De lezers van de Hitkrant blijven ook nu weer onverdeeld enthousiast over Volumia!. Dit keer wordt Volumia! verkozen tot Beste Popgroep, ‘Wakker’ tot Beste Album en Xander tot Beste Zanger.

Kort daarop volgt de uitreiking van de TMF Awards. Volumia! wint dit jaar een Award in de categorie Beste Popgroep. De band treedt tijdens de uitreikingen ook op. De opnames worden gebruikt voor de videoclip van ‘Ik vlieg ik zweef ‘. En tijdens Euro 2000 speelt Volumia! dit nummer in alle EK-praatprogramma’s.

Volumia! geeft megaconcerten in ‘s lands grootste voetbalstadions. Samen met René Froger speelt de band in een uitverkocht Feyenoordstadion. Maar liefst 55.000 mensen bezoeken dit concert.

Kort daarna speelt Volumia! samen met Bløf, De Kast en Marco Borsato wederom voor 55.000 man, dit keer in de Amsterdam ArenA. In dit voetbalstadion krijgt Volumia! een platina plaat uitgereikt omdat er van ‘Wakker’ 100.000 albums zijn verkocht.

Het programma ‘Zomerstaatslot op locatie’ nodigt Volumia! uit voor een mini tv-special op Aruba. Samen met presentator Marc Klein Essink vliegt de band naar het zonnige eiland voor de opnames. De Arubaanse bevolking maakt kennis met de band.

Ter afsluiting van het mega-evenement ‘Sail 2000’ speelt Volumia! samen met de Marinierskapel van de Koninklijke Marine in de Amsterdamse IJhaven. In diezelfde periode opent Volumia! samen met het Residentieorkest o.l.v. Jaap van Zweden het Haagse Uitfestival. Twee klassieke toporkesten die een verrassende en prachtige combinatie vormen met een popband.

Ook speelt Volumia! in een televisieprogramma van Jaap van Zweden samen met jazzlegende Toots Thielemans. Hier vloeit een verdere samenwerking uit voort. Toots begeleidt Volumia! op de single ‘Er is altijd een weg’ die speciaal voor Foster Parents Plan wordt herschreven.

2001

De band trekt zich voor de derde keer terug in de studio om te werken aan een nieuwe CD, ditmaal in de ICP Studio’s in Brussel. Het productieteam heeft nu een andere samenstelling dan bij de eerste twee CD’s. Haro Slok, HenkJan Smits en Patrick Muhren worden opgevolgd door Ronald Vanhuffel en Peter Bauwens, die beiden aan de wieg stonden van de eerste Cd’s van Bløf. Tijdens de opnames wordt er een webcam geplaatst waardoor iedereen via de site de werkzaamheden van de band kan volgen. De site wordt in korte tijd door meer dan 100.000 bezoekers bezocht.


Het eerste resultaat ligt op 28 mei 2001 in de winkel: ‘Eeuwig zou te kort zijn’ is de eerste nieuwe singel van de nieuwe plaat genaamd ‘Puur’. Deze singel komt hoog in de hitlijsten binnen.

‘Puur’, het gehele derde album van Volumia! ligt een maand later in de winkel en is een stuk steviger dan zijn voorgangers. Net als het album ‘Wakker’ is ook dit exemplaar op de dag van release al goed voor goud (50.000 exemplaren).

Door de hoge notering en media-aandacht van het album ‘Puur’, komen ook de vorige twee albums van Volumia! in de Megatop 100. Volgens de stichting Megatop 100, die de controle uitvoert over de countersales van de verkopen van CD’s, schaart Volumia! zich daarmee in een unieke lijst van mega-sellers. Acts die eerder drie albums wisten te handhaven binnen deze lijst waren o.a. U2, Michael Jackson en Marco Borsato.

De vervolgsingles ‘Jij’ en “Nog een keer’ scoren ook van dit album goed en konden tevens rekenen op veel radio en media-exposure. De band wordt daardoor in bijna iedere tv-show in Nederland uitgenodigd.


Volumia! tourt volop en speelt wederom op alle grote festivals in Nederland en Vlaams België.

2002

Nadat de CD een aantal maanden in de winkel ligt, volgt wederom een tour. Deze start met twintig shows in België en daarna in 60 theaters in Nederland. Binnen één week zijn de meeste zalen uitverkocht. De Heerlense gitarist Pieter Vermeulen wordt als gastgitarist aan deze tour toegevoegd.

Er wordt een groot concert georganiseerd in Ahoy op 5 april. Dit concert raakt uitverkocht en 11.000 mensen zijn erbij. Het wordt een bijzondere avond, met als special guests Paul Carrack en Toots Thielemans. Hilarisch is ook dat de band haar eigen voorprogramma verzorgt met enkel covers uit de beginjaren in dezelfde outfits als in die jaren. Ook nodigt de band alle oude band- en crewleden uit. De televisiezender Veronica zendt het concert uit op TV.

Net voor het concert in Ahoy, op dinsdag 2 april 2002, maakt de band tijdens een persconferentie in hotel ‘The Grand’ in Amsterdam bekend dat Volumia! uit elkaar gaat. Een beslissing die een jaar eerder intern is genomen. De solo-contracten, die Xander heeft ondertekend bij platenmaatschappij BMG, bieden weinig ruimte voor het bestaansrecht van Volumia!. Volumia! overweegt nog om via een televisieprogramma op zoek te gaan naar een nieuwe zanger, echter het idee strandt in de bandvergadering.
Het nieuws wordt live uitgezonden door diverse radiostations. De NOS maakt er ’s avonds melding van in het Achtuurjournaal en ook alle grote kranten (o.a. NRC en Volkskrant) hebben het nieuws diezelfde dag of de dag erna op hun voorpagina’s. De Telegraaf bedankt de band met een paginagrote advertentie op de achterkant van de krant.

Op 18 april 2002 geeft Volumia! het laatste concert in Nederland in de Amsterdamse Heineken Music Hall. Eind april gaat de band met crew en aanhang naar Curaçao om het afscheid te verwerken. Op het strand wordt op 1 mei 2002 voor een select publiek het allerlaatste concert gegeven.

Voor het 10 jarige bestaan van Volumia! wordt in april het dubbelalbum ‘Het beste van Volumia! & Volumia! live’ gelanceerd. Dit album bevat alle hits en twee nog nooit eerder verschenen en unieke songs. Tevens bevat dit dubbelalbum een live-CD, met tracks die zijn opgenomen tijdens de theatertour.
Ook brengt platenmaatschappij BMG het concert van 5 april in Ahoy uit op DVD.

In totaal treedt Volumia! tijdens haar bestaan meer dan 1500 keer op en verkoopt meer dan 1 miljoen CD’s + DVD’s. Op 31 december 2002 wordt Volumia! officieel opgeheven.