Volumia! buigt voor het publiek tijdens het afscheidsconcert Ahoy Rotterdam 6-4-2002

Volumia! in vogelvlucht

Terug

1991: Gitarist en oprichter HP Nieskens zoekt muzikanten voor het eenmalig opluisteren van een feest op het HBO in Heerlen. Axel Lindelauf (toetsenist) en Richard Ritterbeeks (bassist) zijn er dan al bij. Het debuutoptreden is een groot succes.

1992: Iedereen heeft zulke goede herinneringen aan het eerste optreden dat ze besluiten verder te gaan. Al gauw loopt de touragenda behoorlijk vol. De optredens zijn hilarisch: de band rent door de zaal, klimt overal in en draagt gekke kleren.

1993: Het merendeel van de toenmalige band besluit ermee te stoppen, omdat het toch wel heel druk wordt. Ze vinden hun studie en/of relatie belangrijker. HP besluit om door te gaan en gaat op zoek naar de huidige bezetting. Nadat HP Tamara en Birgit heeft overgehaald om auditie te doen, ziet Axel Xander in een Maastrichtse nachtkroeg meedoen aan een karaokeshow. HP belt Xander om auditie te doen. Volumia! is compleet: Xander (zang + piano), Tamara + Birgit (zang), Axel (piano + keyboards), HP (gitaren), Richard (basgitaar), Robin (drums), Eric (trompet) en Harold (saxofoon).

1994: De nieuwe, definitieve bezetting van Volumia! is zo mogelijk nog succesvoller. Het aantal concerten loopt op tot boven de 120 shows per jaar. Volumia! trekt overal volle zalen en geeft 2 uur durende concerten weg. Het merendeel van het repertoire is door anderen geschreven. Het aantal fans neemt gestaag toe.

1995: Nadat besloten wordt dat ieder bandlid voorlopig geen salaris meer krijgt kan Volumia! de live-CD “Mooi, Mooi, Mooi” opnemen en bekostigen. De CD slaat in als een bom en zonder platenmaatschappij worden er meer dan 5000 exemplaren van verkocht. Platenmaatschappij Koch ziet er daarna brood in en distribueert de CD landelijk via de platenzaken. Ook hier worden nog meer dan 2500 exemplaren verkocht. Tevens verschijnen de eerste singles van Volumia! zoals ‘Swing Low’ en ‘Corpsballen’.

1996: Volumia! krijgt steeds meer een professioneel karakter. Iedereen is fulltime met de muziek bezig. De band realiseert zich dat ze een toekomst op kunnen bouwen met Volumia!.
Iedereen werkt daar keihard aan, investeert veel geld en zet alles opzij voor de band.

1997: Volumia! besluit een studio in België in te duiken om een goede demo op te nemen met enkel eigen werk. “Het is over”, geschreven door Xander en Axel, wordt kant en klaar gemaakt en geproduceerd door Axel.

1997: Major Platenmaatschappij BMG ziet “Het is over” wel zitten. Als “Het is over” een hit wordt dan mag Volumia! een hele CD maken. “Het is over” belandt in de eerste week van release op nummer 70 van de top 100. Een week later staat het nummer in de top 50 en het platencontract is een feit.
De single stond tevens wekenlang op nummer 1 van de playlist van Radio 3, Radio 2 en diverse andere toonaangevende radiostations.

1998: Volumia! gaat de studio in om een compleet album op te nemen. Door BMG wordt producer Haro Slok aangetrokken om de puntjes op de i te zetten. Xander schrijft de meeste liedjes waaronder ”Afscheid” en “Hou me vast”, enkele liedjes worden door Axel geschreven. Tevens wordt een muzikale bijdrage geleverd door de Heerlenaar Paul Logister met het lied “Ik laat je”.

1998: “Afscheid” is de volgende singel van de titelloze debuutplaat die in Maastricht officieel aan de pers ten gehore wordt gebracht. “Afscheid” wordt een megahit, behaalt de 4de plaats in de top 100 en staat bijna 30 weken in de hitlijsten. Van de single zijn in Nederland inmiddels bijna 50.000 stuks verkocht.

1998: “Hou me vast” is de opvolger en wordt een nog grotere hit dan “Afscheid”. Het behaalt de tweede plaats in de top 100. De boysband Boyzone (met “You say nothing at all”) weet Volumia! wekenlang van de eerste plek af te houden. “Hou me vast” wordt beloond met een gouden plaat. Inmiddels zijn er ruim 70.000 singles verkocht. “Hou me vast” is ook de titelsong van de Nederlandse speelfilm “Het 14de kippetje” met in de hoofdrol o.a. Antonie Kamerling. Zowel “Hou me vast” als “Afscheid” groeien uit tot echte radioklassiekers.

1998: Volumia! blijkt ook buiten Nederland populair te zijn. De band wordt uitgenodigd voor een concert in Singapore. Met genoegen reist de hele club naar het verre oosten om daar een onvergetelijk optreden te verzorgen.

1998: In Vlaams België groeit Volumia! ook uit tot een mega-act. “Afscheid” belandt daar op de 2de
plaats en wordt goud. Het album “Volumia!” behaalt ook de 2de plaats van de best verkochte CD’s van België in dit jaar. Alleen Britney Spears doet het beter. Celine Dion staat op de derde plaats.

1998: De titelloze debuutplaat behaalt de felbegeerde nummer 1 positie in de Album Top 100. Een uniek en emotioneel moment

1998: De eerste gouden plaat (50.000 exemplaren) is een feit. De band is zichtbaar ontroerd en ziet dit als een bekroning op hun keiharde werken. De meeste bandleden schenken deze plaat aan hun naasten, als dank voor de steun die ze van hen gehad hebben op de weg naar succes.

1998: Volumia! is zo hot dat de platenmaatschappij besluit om een tv-special van een half uur op te nemen. De geschiedenis en de achtergrond van de band wordt uitgelicht. De goed bekeken special levert veel waardering voor Volumia! op.

1998: Volumia! wint 2 Hitkrant Awards. De lezers van de Hitkrant verkiezen Volumia! tot Beste Popgroep en “Hou me vast” tot Beste Single. Met trots neemt de band deze eerste onderscheidingen, uit een hele reeks die nog zal volgen, in ontvangst.

1998: De band valt weer in de prijzen. Dit keer een Mega Top 100 Megaward.

1998: In de nationale en internationale top 10 van de meest gedraaide artiesten op de Nederlandse radiostations scoort Volumia! hoge ogen. Na Marco Borsato en Total Touch is Volumia! de meest gedraaide Nederlandse band. Van de internationale artiesten staat Volumia!, na megasterren als Celine Dion en Madonna, op de 8ste plaats.

1999: Het jaar van de onderscheidingen. Het jaar begint met de prestigieuze Edison in de categorie Nieuw Nationaal. Kort daarop volgt de Rembrandt: een onderscheiding voor de beste filmmuziek (“Hou me vast” als titelsong van Het 14de kippetje.) Bij de uitreiking van de TMF Awards neemt de band 3 Awards in ontvangst. Beste Popgroep, Beste single (“Hou me vast”) en Beste Album (“Volumia!”). Het lijkt bijna gewoon te worden. Maar voor alle bandleden is elke onderscheiding weer een heel speciaal moment.

1999: Volumia! wordt gevraagd voor de Marlboro Flashbacktour. Weer even terug naar kleine podia in gezellige kroegjes. Ze vertolken hits van Joe Cocker, een idool van de meeste bandleden. De band ziet deze tour persoonlijk ook als een Flashback. Het wekt veel oude gevoelens op; klein, knus en gezellig.

1999: Bij de start van de Marlboro Flashbacktour krijgt Volumia! dubbelplatina (200.000) uitgereikt voor het eerste album. Dit is een absoluut record, er zijn nog nooit zoveel debuutalbums verkocht van een Nederlandse band. In België en Nederland zijn in totaal al meer dan 350.000 albums verkocht.

1999: Libertel vraagt Xander om de eerste reeks Libertel City Points in het land te openen. In een oranje Rolls Royce tourt hij een aantal weken door het land om 24 City Points op feestelijke wijze te openen. De fans staan vaak al uren te wachten.

1999: Volumia! is een tijdje uit de roulatie door overspannenheid en ziekte van meerdere bandleden. Het succes eist z’n tol. De artsen schrijven iedereen absolute rust voor, dus optreden is uit den boze. Door deskundige hulp en veel rust is iedreen na enkele maanden weer de oude. In een uitverkocht Ahoy geeft Volumia! na deze rustperiode weer het eerste optreden.

1999: Tijd voor het tweede album met de naam “Wakker”. Met hetzelfde team als bij het debuutalbum wordt er aan de tweede CD gewerkt. Naast prachtige ballads staan er op deze CD ook een aantal aanstekelijke up-tempo nummers. De meeste liedjes van deze plaat worden door Xander geschreven. Gezamenlijk schrijven Xander en Axel ook een nummer. Door zanger Dinand Woesthoff van Kane wordt de singel “Blijf bij mij” aangeleverd. Het album bevat tevens een nummer van Mike & the Mechanics.

1999: “Wakker” wordt op spectaculaire wijze aan het publiek gepresenteerd, namelijk door een concert op Utrecht CS, midden in de ochtendspits. Het concert wordt live uitgezonden door Edwin Evers, die voor de gelegenheid zijn populaire ochtendprogramma vanaf die locatie uitzendt. Op de dag dat “Wakker” verschijnt is het al goed voor goud (50.000).

1999: Tegelijk met het tweede album komt de eerst officiële Volumia!-biografie “De weg naar succes” uit. In zeer openhartige interviews wordt de weg van bloed, zweet en tranen die de band heeft afgelegd in woord en beeld gebracht door auteur Leon Verdonschot. Het resultaat is een prachtig document met een roerige geschiedenis.

1999: De tweede Volumia!-special wordt opgenomen. Bij deze special staat het nieuwe album “Wakker” centraal. De special wordt op prime time uitgezonden bij RTL-4, die er maar meteen een hele Volumia!-dag van maakt. Volumia! is die dag maar liefst in 5 verschillende programma’s te zien op die zender. Een record.

2000: Volumia! tourt volop door het hele land. En bijzonder project is een tour met Fanfare St. Gabriel uit Hoensbroek: de fanfare waar trompettist Eric mee is opgegroeid. Volumia! en de fanfare spelen samen en onafhankelijk van elkaar nummers. Wegens succes worden er al snel extra data aan deze tour toegevoegd.

2000: De lezers van de Hitkrant blijven onverdeeld enthousiast over Volumia!. Dit keer wordt Volumia! verkozen tot Beste Popgroep, “Wakker” tot Beste Album en Xander tot Beste Zanger.

2000: Kort daarop volgen de uitreiking van de TMF Awards. Volumia! wint een Award in de categorie Beste Popgroep. De band treedt tijdens de uitreikingen ook op in een bomvol Ahoy. Tijdens dit optreden worden de opnames gemaakt voor de videoclip van “Ik vlieg ik zweef. Tijdens Euro 2000 speelt Volumia! dit nummer in alle goed bekeken EK-programma’s.

2000: Volumia! geeft megaconcerten in ’s lands grootste voetbalstadions. Samen met René Froger speelt de band in een uitverkocht Feijenoordstadion, 55.000 mensen die uit hun dak gaan bij het horen van de Volumia!-hits. Kort daarna staat Volumia! samen met Blof, De Kast en Marco Borsato weer voor 55.000 man te spelen, dit keer in de Amsterdam ArenA.

2000: In de Amsterdam ArenA krijgt Volumia! een platina plaat uitgereikt omdat er van “Wakker” alweer 100.000 albums zijn verkocht.

2000: Volumia! wordt uitgenodigd door “Het zomerstaatslot op locatie” voor een mini tv-special op Aruba. Samen met Marc Klein Essink vliegt de band naar het zonnige eiland voor de opnames. De Arubaanse bevolking valt als een blok voor Volumia!

2000: Unieke concerten. Ter afsluiting van het mega-evenement Sail 2000 speelt Volumia! samen met de Marinierskapel der Koninklijke Marine in de Amsterdamse Y-haven. In diezelfde periode opent Volumia! samen met het Residentieorkest o.l.v. Jaap van Zweden het Haagse Uitfestival. 2 klassieke orkesten van topniveau die een verrassende en prachtige combinatie vormen met een popband.

2000: Als klap op de vuurpijl speelt Volumia! in een televisieprogramma van Jaap van Zweden samen met jazzlegende Toots Thielemans. Hier vloeit een verdere samenwerking uit voort. Toots begeleidt Volumia! op de single “Er is altijd een weg” die speciaal voor Foster Parents Plan wordt herschreven.

2001: De band trekt zich voor de derde keer terug in de studio om te werken aan een nieuwe CD. Het resultaat zal in het voorjaar van 2001 te beluisteren zijn.

2001: Ondanks dat Volumia! maanden in de studio zit willen ze toch de fans blijven verrassen, zo wordt er een webcam geplaatst waardoor iedereen via de site de werkzaamheden van de band kan volgen. De site werd door meer dan 100.000 bezoekers bezocht om een kijkje te nemen in de studio.

2001: Het eerste resultaat van maanden werken ligt eindelijk in de winkel! Vanaf 28 mei is ‘Eeuwig zou te kort zijn’ de nieuwe singel van een nieuwe plaat genaamd ‘Puur’. De singel blijkt een groot succes en komt op 48 in de hitlijsten binnen daarna stijgt hij door de top 15 binnen. Wederom een hit!

2001: ‘Puur’, het derde album van Volumia! ligt in de winkel. Alle teksten en muziek zijn geschreven door Xander zelf. Met als producers Ronald Vanhuffel en Peter Bauwens is dit album een echt Volumia!-album geworden en is ieder bandlid tevreden met het resultaat. Net als de twee vorige albums is ook dit exemplaar op de release datum goed voor goud!

2001: Door het grote succes van het album ‘Puur’ komen ook de vorige twee albums van Volumia! in de top 100. Volgens de stichting Megatop 100, die de controle uitvoert (en in lijsten verwerkt) over de countersales van de verkopen van cd’s, schaart Volumia! zich daarmee in een unieke lijst van mega-sellers. Acts die eerder drie albums wisten te handhaven binnen deze lijst waren o.a. U2, Michael Jackson en Marco Borsato.

2001: Nadat de cd een aantal maanden in de winkel ligt volgt de grootste tour die Volumia! ooit gedaan heeft. De tour zal starten met 7 shows in België. Daarna gaat Volumia! in meer dan 50 theaters in Nederland optreden.
De tourdata waren nog geen week bekend of er was al 70 % van de shows uitverkocht. Volumia! staat dus tot maart 2002 in theaters en zal als afsluiter hiervan en ter ere van het 10-jarig bestaan in april een groot concert geven in Ahoy’.

2002: Al snel is het concert in Ahoy’ uitverkocht. Zo’n 11.000 mensen zullen dit mega-concert gaan bijwonen. Het beloofd een waanzinnig succes te worden met als special guests Paul Carrack en Toots Thielemans. Met deze twee heren heeft Volumia! in het verleden al vaker samengewerkt. Het is dus een grote eer dat zij in Ahoy’ aanwezig zullen zijn.

2002: Als bekroning op 10 jaar Volumia! wordt op 5 april het dubbelalbum ‘Het beste van Volumia! & Volumia! live’ gereleased. Dit album bevat de grootste hits en 2 nog nooit eerder verschenen en unieke songs. Tevens is dit de allereerste live-CD in de loopbaan van Volumia! Deze CD bevat 13 songs die zijn op genomen in de meest recente tour, met de titel ‘Puur’.

2002: Op dinsdag 2 april maakt manager HP Nieksens tijdens een persconferentie bekend dat Volumia! uit elkaar gaat. Het wordt tijd voor iets nieuws en verfrissend, de bandleden willen graag hun horizon verbreden en krijgen daar zo de mogelijkheid voor. Op 18 april in de Heineken Music Hall wordt het allerlaatste concert gegeven, nog één kans voor de fans om Volumia! live te zien en te horen!

Terug